My się składu nie wstydzimy

Zdarza Ci się czytać skład
kupowanych produktów?

Jeżeli tak, to zapewne wiesz, jak często eko-nomia wygrywa z eko-logią. W efekcie klient nie otrzymuje produktu na jaki zasługuje – wytworzonego z najwyższej jakości, w pełni bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska składników. Jak więc widać, nie każde „eko” to tak naprawdę „EKO”. Uważamy, że pora powiedzieć temu dość. Jeżeli więc szukasz w składzie naszych kosmetyków i środków czystości substancji takich jak: SLS, SLES, PEG, GMO, fosforanów czy syntetycznych środków zapachowych, to bardzo Ciebie przepraszamy, ale tym razem musimy odesłać do konkurencji… My możemy zaproponować tylko w pełni bezpieczne i ekologiczne produkty certyfikowane przez EcoCert i Vegan Society.

Logo VeganLogo Ecocert

Każdy z wyrobów OnlyBio i OnlyEco posiada przynajmniej 99% składników pochodzenia naturalnego. Dodatkowo, każda z kategorii produktu, która ma pośredni lub bezpośredni kontakt ze skórą, posiada wersję hipoalergiczną. Nasze kosmetyki zostały wzbogacone o mające właściwości antyseptyczne fitosterole i nie posiadają w składzie niepożądanych silikonów, parafin czy olejów mineralnych. Dzięki temu, środki do kompleksowej pielęgnacji ciała czy włosów, można bezpiecznie stosować już od pierwszego dnia życia.

Ozdoba Ozdoba Ozdoba Ozdoba

Biorafinowana surfaktyna

Biorafinowana surfaktyna to wytworzona przez mikroorganizmy w procesie fermentacji substancja
powierzchniowo-czynna, która efektywnie myje i czyści. Jest nietoksyczna, bakteriobójcza, antyrakowa i biodegradowalna.
Za sprawą jej szerokich właściwości jest głównym składnikiem czynnym wszystkich naszych produktów.

Biorafinowana surfaktyna zaliczana jest do grupy surfaktantów, które powszechnie określane są jako detergenty. Podstawową
cechą surfaktantów jest obniżanie napięcia powierzchniowego cieczy, co ułatwia proces mycia i czyszczenia. Substancja ta
wykazuje dużą zdolność do zmniejszania napięciowego cieczy, przez co stanowi efektywny składnik myjący i czyszczący. Nie
wywołuje reakcji alergicznych, nie szkodzi naturze, jest alternatywą dla współczesnych syntetycznych związków.

Biorafinowana surfaktyna jest doskonałym surowcem ekologicznym. Estymowana biodegradowalność tego
substytutu po 8 dniach wynosi blisko 70%.

Biorafinowana surfaktyna jest:

  • myjąca,
  • czyszcząca,
  • nietoksyczna,
  • antyseptyczna,
  • bezpieczna dla wrażliwej skóry,
  • biodegradowalna,
  • odnawialna.

Biorafinowany lewan

Biorafinowany lewan to naturalna substancja wytwarzana przez mikroorganizmy podczas fermentacji
pozostałości roślinnych.

Klinicznie udowodniono, że przyczynia się do nawilżenia skóry. Jest efektywnym zamiennikiem dla silnie nawilżającego
kwasu hialuronowego. Hamuje transepidermalną utratę wody (TEWL), podczas której migruje ze skóry właściwej do warstwy
rogowej naskórka.

Lewan pobudza ludzkie fibroblasty odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny, przez co skóra pozostaje gładka, jędrna
i elastyczna. Ponadto stymuluje proliferację keranocytów, co poprawia koloryt i strukturę powierzchni skóry, nadając jej
młodzieńczy i naturalny wygląd. Dodatkowo wzmacnia włosy przez zespolenie ich struktury.

Mikrobiologiczny lewan to biopolimer powstający w wyniku enzymatycznej reakcji wiązania cukrów pochodzenia roślinnego.
Unikalna kombinacja różnej wielkości cząsteczek lewanu wspomaga przenikanie substancji aktywnych do dalszych warstw
naskórka, gdzie pobudzane do podziału są keranocyty oraz fibroblasty. Małocząsteczkowy lewan przenikając przez
poszczególne warstwy naskórka poprawia stan nawilżenia komórek wiążąc wodę, podczas gdy wysokocząsteczkowy lewan
tworzy film na powierzchni skóry, zapobiegając w ten sposób utracie wody.

Prowadzone są badania nad wykorzystaniem lewanu w medycynie z uwagi na właściwości przeciwnowotworowe. Okazuje się
również, że lewan wykazuje obiecujące właściwości w leczeniu uszkodzonych tkanek. Dowiedziono że lewan odgrywa ważną
rolę w aktywacji enzymu metaloproteinazy, który jest kluczowy w procesie regeneracji.

Fruktooligosacharydy, do których należy lewan, używane są powszechnie jako prebiotyki – substancje coraz częściej
stosowane w kosmetykach pielęgnacyjnych.

Podsumowując, biorafinowany lewan:

  • Jest naturalny,
  • Nawilża skórę,
  • Wygładza i uelastycznia skórę,
  • Poprawia wygląd naskórka,
  • Wzmacnia włosy,
  • Łagodzi podrażnienia,
  • Działa przeciwzapalnie,
  • Chroni przed promieniowaniem słonecznym,
  • Jest nietoksyczny,
  • Posiada właściwości przeciwnowotworowe,
  • Nie zawiera alergenów,
  • Pozostałości po produkcji służą jako pasza dla zwierząt,
  • Biodegradowalny.

Coco-Glucoside

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Pozyskiwany z oleju kokosowego

Delikatny środek myjący, pianotwórczy, naturalny detergent. Jest bardzo łagodny dla skóry, nie powoduje podrażnień nawet przy delikatnej cerze.

Butyrospermum Parkii (Shea) Butter

Masło Shea

Otrzymywany w procesie tłoczenia z owoców afrykańskiego drzewa masłowego

Naturalny emolient i substancja aktywna. Posiada właściwości regeneracyjne, koi podrażnienia, zmiękcza, odżywia i wygładza skórę i włosy.

Caprylic/Capric Triglyceride

Trigliceryd Kaprylowo-Kaprynowy

Otrzymywany z oleju kokosowego

Naturalna substancja, która zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Disodium Cocoyl Glutamate

Kokoiloglutaminian dwusodu

Delikatna substancja pochodzenia roślinnego pozyskiwana z naturalnych kokosowych kwasów tłuszczowych

Naturalny i delikatny środek myjący, zapobiega wysuszeniu skóry. Posiada właściwości pieniące.

Sodium cocoyl Glutamate

Kokoiloglutaminian sodu

Delikatna substancja pochodzenia roślinnego pozyskiwana z naturalnych kokosowych kwasów tłuszczowych

Łagodna substancja myjąca, posiadająca właściwości pieniące.

Glycerin

Gliceryna

Otrzymywana z olejów roślinnych

Nabłyszcza, chroni i zapobiega ponownemu zabrudzeniu. W kosmetykach zmiękcza skórę, pomaga przedostać się substancjom aktywnym przez skórę.

Ricinus Communis (Castor) Seed Oil

Olej rycynowy

Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion rącznika pospolitego

Olej o właściwościach zmiękczających, wygładzających oraz stymulujących wzrost włosów.

Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax

Wosk karnauba

Naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści kopernicji, palmy Copernicia cerifera

Substancja natłuszczająca i konsystencjotwórcza. Nawilża i zmiękcza skórę. Nadaje połysk włosom.

Canola Oil

Olej rzepakowy

Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion rzepaku

Olej bogaty w witaminę E, A i K, o wysokiej zawartości fitosteroli i dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływa na nawilżenie skóry. Ma właściwości natłuszczające, łagodzące i przeciwzapalne. Dzięki temu, że szybko się wchłania, zapobiega odparowaniu wody, zmiękcza skórę i wygładza.

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Olej słonecznikowy

Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion słonecznika

Źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego, a także witaminy E. Działa przeciwzapalnie, redukuje ilość wolnych rodników, głęboko odżywia, nawilża i regeneruje skórę. Przywraca również miękkość i zdrowy blask włosom.

Sesamum Indicum Seed Oil

Olej sezamowy

Otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych

Naturalny olej bogaty w witaminę E, posiada również wysoką zawartość steroli roślinnych a także cynk, żelazo, wapń, potas i magnez. Ma działanie przeciwutleniające, poprawia elastyczność skóry. Wolno się wchłania, natomiast długo działa na powierzchni skóry, łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację.

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil

Olej ze słodkich migdałów

Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion krzewu migdałowca

Zawiera kwas oleinowy oraz witaminy A, B, D i E. Bardzo delikatny i lekki olej szczególnie dla skóry wrażliwej. Łagodzi podrażnienia i zmiękcza naskórek.

Hydrolyzed Vegetable Protein

Hydrolizowane Proteiny Roślinne

Hydrolizat białka sojowego i ryżowego

Składnik odżywczy, kondycjonujący, nawilżający i wzmacniający włosy. Tworzy na powierzchni włosów elastyczną powłokę, zapobiega elektryzowaniu.

Magnolia Officinalis Bark Extract

Ekstrakt z kory magnolii

Pozyskiwany z kory magnolii

Substancja łagodząca, o właściwościach bakteriostatycznych. Działa przeciwstarzeniowo.